Thursday, 22 September 2011

Kinderopvang

We zijn er weer!!!

Vandaag weer een korte update uit het leven van een fietsenboer in Oslo! Ik hoor van mijn getrouwe kameraden uit België en Engeland/Nigeria dat alles goed verloopt en dat ze zich te pletter werken...
Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen, maar er is voor de moment niet zo heel veel dat gebeurt. De klanten komen maar met mondjesmaat voor de moment, want het regent al weken aan een stuk. Er is eerlijk gezegd nog geen enkele dag geweest waar het nog niet geregend heeft. Gelukkig is het niet aan één stuk door en kan je af en toe nog eens op de fiets rijden zonder er uit te zien als een verzopen eend als je thuiskomt. :P

Vandaag was misschien nog wel de meest nutteloze/nuttige dag (ik ben er nog niet uit) van de laatste 2 weken. Weinig te doen in de werkplaats en onze assistent winkelchef maar zagen dat we iets moesten doen dus zijn we de Spinn auto gaan halen en die volgeramd met oud ijzer. Om er vervolgens mee naar het recyclage centum te rijden. Natuurlijk om de VW transporter te gaan halen moesten we de metro nemen naar de andere kant van de stad, naar onze andere winkel. Vervolgens de auto leegmaken omdat hij vol met vuilnis en fietsen zat. 1 andere fietsenmaker gaan afzetten in het midden van de stad waar hij fietsen ging repareren voor de noorse fietsersbond. Naar het werk rijden door het centrum, om uiteindelijk na 2,5 uur onderweg geweest te zijn, aan te komen bij onze winkel. :P Efficiënt tijdsgebruik! Daarna het hele ding volsteken met wielen en frames en die gaan dumpen in het containerpark. Ze moesten daar eens goed lachen als we daar met 7 fietsen en 63 wielen afkwamen. De auto tot boven gevuld. :P

Enfin, in het kort, de dag was vandaag snel om en je had het gevoel dat je geen bal gedaan had.

Dit weekend daarentegen beloofd spannend te worden, we gaan namelijk downhill rijden in 1 van de grootste "bikeparks" van Europa. HAFJELL!!! 2 dagen lang de berg afscheuren met mijn "storm trooper" outfit en een downhill fiets. I. was er niet zo gerust in maar volgens haar is wielrennen op de weg ook al levensgevaarlijk... of uit je bed stappen 's morgens... en aan haar enkel te zien uit de badkamer stappen ook. :P


Het word een beetje kinderopvang ook want we gaan samen met de lokale club IK Hero, waar mijn collega E. trainer van is. 13 snotapen van 14-15 jaar die veel sneller rijden dan mij. :P Gelukkig drinken die nog geen alcohol, maar ik vermoed dat 50% ADHD heeft en die 20 liter Red bull en Monster die ze bij hebben beloofd ook al niet veel goeds. Ik vermoed dat ik daar niet veel nachtrust ga hebben...

Vorige week had ik een beetje veel geschreven over vorken en had ik geen tijd meer om nog iets te schrijven over remmen. Dus bij deze:

REMMEN:

sinds de milleniumbug (2000) zijn schijfremmen bijna op elke mountainbike terug te vinden. Alleszins toch op die die de moeite waard zijn. :P
V-remmen zijn tegenwoordig weinig gebruikt maar in landen zoals Nederland waar er geen heuvels zijn kan ik me indenken dat er nog redelijk wat mensen die gebruiken. In de rest van de wereld ben je waarschijnlijk beter af met schijfremmen!

V-brakes of V-remmen
Hydraulische Schijfremmen



Wat zijn de voordelen?
- Betere remkracht over langere tijd
- Langere houdbaarheid
- geen slijtage meer op je velgen
- beter doseerbare remkracht
- geen kabels die roesten.

Wat zijn de nadelen?
- Meer onderhoud
- regelmatig de remolie vervangen (toch 1 keer per jaar)
- moeilijker in te stellen
- kans op scheve remschijven...

Ok, ik weet dat alles relatief is en dat het sterk afhangt van de voorkeur van de persoon zelf maar ik gebruik nooit nog V-remmen op een mountainbike.

Er zijn 2 verschillende soorten schijfremmen, je hebt de mechanische en de hydraulische. Kort gezegd zijn de mechanische bijna altijd een slechte keuze als je veel wil gaan mountainbiken. Er is van alle mechanische schijfremmen maar 1 type waar ik ongelooflijk tevreden van was en dat waren AVID BB7

Hydraulische schijfremmen zijn bijna altijd krachtiger en hebben ook meestal een beter remgevoel. Goedkope mechanische schijfremmen zijn hopeloos en begin je best niet mee. Je gaat enkel maar meer en meer gefrustreerd worden. Dan koop je beter goed V-remmen voor dat geld.

Ok, welke merken maken er hydraulische remmen?

in onbepaalde volgorde:

- Shimano (Mineraal)
- Avid [SRAM group] (Dot 5.1)
- Formula (Dot 4)
- Magura (Mineraal)
- Hayes (Dot 4)
- Hope (Dot 5.1)
- Tektro (Mineraal)
- Promax (Dot 4)
- ...

er zijn er nog een heel deel maar dat zijn alleszins de grote spelers op de markt. Ik heb er ook ineens maar bijgeschreven welke olie ze gebruiken.

Wat is het verschil tussen Minerale olie en DOT olie?


Uiteindelijk is er qua functionaliteit bijna geen verschil. Het is enkel als er een probleem is dat je de verschillen merkt en de meeste mensen gaan hier dus ook nooit bij stilstaan. DOT olie is veel aggresiever om mee te werken, voor je huid en voor de lak van je fiets. Dus wees voorzichtig al je er mee werkt! Minerale olie is veel zachter voor de huid, al zou ik het niet meteen over mijn lichaam gaan smeren. :P Wat je ook kiest, NOOIT maar dan ook NOOIT de 2 met elkaar gaan mengen. De dichtingen in remmen die DOT olie gebruiken kunnen niet tegen minerale olie en omgekeerd. Als je dat doet zijn je remmen voor de vuilbak!

DOT olie heeft een hoger kookpunt dan minerale olie, iets wat je wel zou merken als je te weinig koeling hebt en als een gek aan het remmen bent in een afdaling van de Alpen. Eens je olie gaat koken dan mis je alle remdruk en dan gaat het heel snel bergaf. Letterlijk! :D
Indien je geen watje bent en deftig hebt leren remmen dan heb je dit praktisch nooit voor. Enkel mensen die minutenlang aan hun remmen hangen hebben daar last van.

DOT olie heeft dan weer de neiging om meer water op te nemen dan mineral olie wat dan weer het kookpunt verlaagd. Daarom zeg ik dus dat je best 1 keer per jaar of meer je olie laat vervangen in je remmen. Minerale olie heeft dat probleem met wateropname minder en dus in extreme gevallen kan dit dus beter zijn dan DOT remmen.

DOT olie komt in 2 uitvoeringen voor fietsen. DOT 4 en DOT 5.1, de ".1" is hier heel belangrijk want er bestaat ook nog een DOT 5 maar die is niet bruikbaar in remmen voor fietsen!!!
DOT 4 en DOT 5.1 kunnen bijna altijd gewoon door elkaar gebruikt worden om de meeste DOT remmen. Zorg er gewoon voor dat je al de oude olie eerst aflaat voor je er nieuwe gaat opsteken van een ander type.


Welke remmen zijn aan te raden en welke niet?

Dit is vrij persoonlijk en neem het dus niet als absolute waarheid maar ik heb in een paar jaar tijd wel meer remmen onderhouden dan de meeste thuis mechaniekers dus ik zal er wel niet zo ver naast zitten.
Er zijn veel mensen die blij zijn met product A of B maar aangezien ik beide producten meerdere keren over de vloer krijg en kan testen per jaar kan ik vaak met zekerheid zeggen wat wel of niet gaat werken.

Ik hou persoonlijk van Shimano remmen, zeker de nieuwe 2011 en 2012 remmen! XTR, XT, SLX, Deore,... allemaal zijn ze vernieuwd en remmen nog veel beter dan ervoor. eenvoudiger te ontluchten en in te stellen. Ook met shimano remmen heb ik in de werkplaats amper of nooit problemen.

Avid en Formula remmen zijn geweldig krachtig en zijn misschien wel de krachtigste op de markt. Geweldig als ze werken, maar af en toe sluipt er al wel eens een foutje in en dan ben je vertrokken!
Ze zijn heel onderhoudsgevoelig maar ontluchten is enkel en remblokken vervangen is niet zo'n probleem als bij sommige andere remmen. (gemakkelijke toegang) Formula maakt ook remmen voor motorfietsen dus je kan er zeker van zijn dat je er mee stilstaat!!! :D

Magura heb ik hier in noorwegen het minste ervaring mee maar de kwaliteit is vaak heel goed.

Hayes, tektro en Promax heb ik niet veel goed over te zeggen. Goedkoop, maar daar houd het dan ook op. Veel te vaak problemen mee en de technologie is niet goed genoeg in verhouding met al de andere op de markt. Als je kunt, probeer er van weg te blijven. Het beste van de drie is misschien nog de nieuwe Hayes remmen die nu op de markt komen. Alles van voor 2011, vergeet het gewoon...

Hope is een kleiner merk met geweldig coole remmen waar ik alleen vol lof over kan zijn. Remmen geweldig goed, zien er vet uit en zijn gemakkelijk in te stellen. Alleen misschien niet altijd even gemakkelijk om onderdelen voor te krijgen.

Ontluchten???

Alle remmen moeten vroeg of laat ontlucht worden. Vaak kruipt er lucht in het systeem en voelen je remmen heel sponzig of kan je zelf de hendels gewoon tot tegen het stuur trekken. Ontluchten is dan de enige boodschap en is vaak totaal niet moeilijk maar je moet het je zelf leren. Als je een beetje handig bent in het gebruiken van het internet en het juiste gereedschap kom je al zeer ver. Vergeet natuurlijk niet de juiste olie te gebruiken.

Aanraders?

Zoals ik daarnet al zei, de remmen van Shimano vind ik persoonlijk het leukste. Sinds 2011 is het remgevoel veel beter geworden en de betrouwbaarheid is gewoon top. Kwestie van remkracht zijn ze nog niet op het niveau van een paar andere merken maar ik moet zeggen dat ik met mijn eigen remmen meer dan kracht genoeg heb.

Avid Elixir zijn remmen waar je al eens veel problemen mee kunt hebben. Niet iedereen heeft er last van maar vooral de topmodellen van vorig jaar Elixir CR en CR Mag. zijn gekend voor problemen met dichtingen. Je moet ze ook vaker ontluchten om ze goed te houden en je hebt vaak problemen met slepende remmen.
De vorig modellen Avid Juicy waren iets beter op dat vlak, al had je daar ook een paar modellen (Juicy ultimate, 7 carbon, 7) die ook geweldig veel problemen hadden.
Als ze werken en je ze goed onderhoud zijn het echt geweldige remmen!

Formula zijn vooral duur en cool. Stoppen super hard maar hebben vaak onderhoud nodig merk ik zo. Vooral die op downhill fietsen hebben nogal eens de neiging om voor problemen te zorgen.

Voor de extreem geïntereseerden hier nog eens stukje over bevestiging en schijfgroottes.

De meeste fietsen komen met standaard 160mm schijven (de diameter).
Er zijn meerdere groottes te vinden:
140mm
160mm
180mm
185mm (Avid)
203mm

Vaak komen fietsen ook met een grotere schijf vooraan dan achteraan. vb. 160/140 of 180/160.
zelf gebruik ik hier in noorwegen 180/180 aangezien alles hier in de omgeving redelijk stijl is en ik een All Mountain fiets heb. XC fietsen komen wel meest met 180/160 of 160/160.
Hoe groter de schijf hoe beter de remkracht maar hoe gemakkelijker het is om ze ergens tegen te slagen. Mensen die iets steviger gebouwd zijn gebruiken vaak ook iets grotere schijven. Vrij logisch dat iemand van 1m90 en 120kg iets meer remkracht nodig heeft dan iemand van 1m70 en 70kg. Overdrijf alleen niet. XC fietsen met 200mm schijven is overkill. Vergeet ook niet dat niet alle vorken daar even blij mee zijn en dat je frame daar ook misschien niet voor ontworpen is...

Als je veel leest over remmen hoor je vaak dingen zoals Postmount of IS (internation standard). Wat betekent dat nu eigenlijk?

Er zijn/waren altijd al 2 types van besvestigingen om je remhoeven op je vork of frame te monteren. IS was vroeger het meeste gebruikt maar nu gaat men meer en meer over op PM of postmount. Heeft te maken met de prijs van het produceren van PM bevestigingen, die nu goedkoper wordt en gemakkelijker wordt. Hoe zien die dingen er nu uit?


Het verschil is hopelijk redelijk duidelijk, bij IS worden de bouten van de zijkant in de rem geschroefd, bij PM is dit euhm... anders? :P

nog een fototje:

Postmount
International Standard
Als je dus een PM vork hebt dan kan je dus gemakkelijk een PM remhoef monteren. Als je bijvoorbeeld een oude IS remhoef hebt dan heb je een adapter nodig. Hetzelfde geldt als je een IS frame hebt en een PM remhoef. Dan heb je ook een adapter nodig.

PM vorkbevestigingen zijn standaard voorzien voor 160mm schijven. Gewoon zo te monteren zonder adapter. Wil je een grotere schijf monteren dan heb je een adapter nodig, anders zou dat natuurlijk nooit passen. Je hebt dus verschillende adapters voor verschillende schijfgroottes en bevestigingsmethoden zij het PM of IS.

Top Tip: Je remmen zijn maar zo goed als je fietsmechanieker!
je kan goede remmen hebben maar met slecht onderhoud gaan ze niet zo fantastisch werken.


Goed, genoeg met al dit fietsgedoe, ik ga mijn bagage pakken om morgen te vertrekken!

Ha det bra!


Tuesday, 13 September 2011

Halfweg...

Omg! nu heb ik zin in Perencake! Ons Ma is precies weer aan het bakken geslagen! Ik kijk er al naar uit als ik volgende maand naar België kom... Hint.. Hint.. :D

Dag "89" op het werk, zonder chef, en het leven is goed. :D Vandaag weer weinig nuttig gedaan buiten die paar fietsen repareren die binnen komen. Het weer is al sinds zondag ongelooflijk slecht en daarmee is er maar weinig actie in de winkel. Mensen blijven binnen en stellen hun reparatie uit. Studenten zijn aan het studeren geslagen en hebben geen geld na al hun boeken te hebben gekocht. Hopelijk is het in de rest van de week wat meer actie. Denk dat ik onze assistent-chef eens in gang moet zetten om wat kortingsacties aan de gang te krijgen!

Voor de rest is het ook maar stilletjes. We zijn nog steeds op zoek naar een apartementje maar voorlopig niets te vinden. We hebben nog een paar weken tijd, hopelijk is er iets dat vrij komt hier in de buurt.

Ik had beloofd DEEL II te schrijven van mijn Post van vorige week, dus hier komt het.

DEEL II: Verende Vorken

Ok, waar beginnen we...
Er zijn veel verende vorken te vinden van een heel deel verschillende merken. Hieronder volgen de meest belangrijke, zodat je ze kunt herkennen.

Rock Shox
Fox Racing Shox
Marzocchi
DT Swiss
Formula (Nieuw voor  2012)
Cannondale
Magura

Manitou
SR Suntour
RST


Er zijn er waarschijnlijk nog wel een deel te vinden die veel minder bekend zijn, zoals White Brothers, German:a, FRM,... maar die verkopen zo weinig vorken dat ze niet echt zo belangrijk zijn...

Alle vorken bestaan grofweg uit de zelfde onderdelen, je hebt de vorkbuis (steering tube) waarmee ze in je frame bevestigd zit. De kroon (Crown) waarmee de Binnenbenen (stantions) bevestigd zijn. De binnenbenen glijden van via glijbussen (bushings) in de buitenbenen.


De meeste goedkopere fietsen komen met Suntour of RST vorken van lage kwaliteit. Soms ook met goedkope vorken van manitou of Rock Shox, maar uiteindelijk maakt het niet veel uit. Fietsen rond de €500-600 hebben sowieso meestal waardeloze vorken met weinig instellingen.

Wat maakt het verschil tussen een goedkope vork en een duurdere?
De goedkope gebruiken vaak een stalen veer om terug te veren maar de duurdere gebruiken meestal lucht. (ok er zijn dure vorken met stalen of titanium veren maar die horen meestal tot de categorie DH en FR.) Goedkope vorken hebben ook meestal geen instellingen zoals "Compression" en "Rebound". (hierover straks meer)

Een vork met luchtdemping is gemakkelijker in te stellen omdat je daar met een demperpomp meer of minder lucht kan inpompen naar gelang de persoon die de fiets gebruikt. Afhankelijk van gewicht en voorkeur. Bij een stalen veel moet je dan de veer gaan vervangen en dan zit je soms net tussen 2 verschillende veren in en kan je niet vinden wat je moet hebben. Ik hoef er ook niet bij te vertellen dat een stalen veer ook meer weegt dan lucht. :P We spreken hier toch gemakkelijk over een 300gram of meer. Een lichtere voorvork maakt het gemakkelijker om je voorwiel van de grond te krijgen en om over obstakels te geraken. Duurdere vorken gebruiken ook buitenbenen van Magnesium of Carbon, terwijl dat bij goedkope vorken vaak aluminium of staal is. De binnenbenen zijn bij betere vorken gemaakt van aluminium in plaats van staal en zijn behandeld met een coating die veel harder, duurzamer en gladder is. Goedkope vorken gebruiken ook veel plastic delen aan de binnenkant in de plaats van aluminium, kwestie van geld te sparen. Geloof me, het laatste waar je aan wilt denken wanneer je aan 40 km/h van een berg vliegt is dat je vork vanbinnen met een plastic schroef aan elkaar zit... :S



Er zijn een paar begrippen of functies die standaard zijn bij bijna alle vorken en dat zijn:

Lockout: Een manier om de vering uit te zetten zodat je vork niet meer inveert. gemakkelijk wanneer je op de weg rijdt of moet klimmen op een minder technische klim. Je hebt vorken met een lockout functie vanboven op de vork ofwel met een schakelaar op je stuur. Gemakkelijk, dan hoef je je handen niet van je stuur te halen. Ikzelf hou niet van extra dingen op mijn stuur en ik gebruik de lockout op mijn vork eigenlijk nooit dus het stoort me ook niet. Vorken van Rock Shox veren altijd nog een klein beetje (+-1cm ofzo) als je de lockout aanzet, dit is om de je met een stijve vork vaak anders de controle zou kunnen verliezen op oneffen terrein. Je voorwiel heeft dan nog altijd iets betere grip op het terrein. Sommige mensen vinden dit een probleem, al snap ik niet waar ze het over hebben...



Rebound Damping: Dit regelt hoe snel je vork terugveert na het inveren. Dit is ook sterk afhangelijk van hoe sterk je veer is die in je vork zit. (lucht of normaal) Gemakkelijk gezegd, hoe stijver je veer is hoe meer rebound je moet hebben om je vork onder controle te houden. Je wilt altijd dat je vork op een gecontroleerde manier terug uitveert en niet terug naar boven schiet zodat je op je fiets zit als op een hobbelpaard. :D Als je teveel Rebound gebruikt dan krijgt je vork niet de kans om terug te keren voor de volgende schok aankomt, en kan het zijn dat ze helemaal inveert tot op de bodem.


Spring: Engels voor veer. Dit kan dus een stalen veer zijn of een lucht veer. Het voordeel van een stalen veer is dat over de hele veerweg een veer lineair is.(rechte lijn) De weerstand is over de hele weg hetzelfde. Bij lucht is het verloop vaak veel meer progressief. (veel meer weerstand naar het einde toe.) Daardoor voelt een goede stalen veer vaak iets beter aan dan een lucht veer. Maar men is nog zo ver gevorderd dat je het verschil niet zo vaak meer merkt. Zeker niet bij de duurdere vorken.



High Speed en Low Speed Damping: Dit zijn 2 andere vormen van demping. De ene is demping wanneer de vork heel snel inveert en de andere wanneer de vork traag inveert. Bij traag inveren denk ik bijvoorbeeld aan bochten of bij het remmen waarbij je gewicht relatief langzaam naar voren verplaatst. Met low speed damping kan je dus bijvoorbeeld "brake dive" (inveren tijdens het remmen) voor een deel tegenwerken zodat je niet over je stuur gegooit wordt.


Vergeet niet dat demping en een veer 2 totaal verschillende dingen zijn. Een veer beweegt gewoon in en uit. De demping maakt het verschil tussen hoe snel de veer in en uit kan bewegen. Compressie demping of rebound demping werken dus de veer tegen bij het inveren en uitveren om zo meer controle te krijgen over je vork. Zonder demping zouden we terug zijn bij ons hobbelpaard! :D


Ik weet het, het is wat veel in het begin maar het helpt om te snappen hoe die dingen juist werken. Veel mensen denken ook dat in de 2 vorkbenen een veer zit maar dat is dus niet waar. Meestal zit in het linkerbeen (als je op de fiets zit) je veer en in je rechtervorkbeen je demping.


Mijn favoriete merken zijn verruit Rock Shox en FOX racing shox. Beide omdat ze enkel te onderhouden zijn en je er overal delen kan voor vastkrijgen. Fox heeft zijn legendarische kwaliteit die niet onverdient is maar Rock Shox heeft vaak lichtere en simpelere vorken. Al hebben ze iets meer onderhoud nodig.


Laat je niets wijs maken in de winkel: Alle! maar dan ook Alle! bewegende delen op een fiets hebben onderhoud nodig, en een dempervork is daar ook één van!!! Ja, je kan met een dempervork gerust 4 jaar rijden zonder er iets aan te doen maar dan ga je 3,5 jaar met een slecht verende vork rondrijden. Mijn vork gaat minstens 1 keer per seizoen open om alle dichtingen te vervangen die versleten zijn en om nieuwe olie en vet in te doen. Als je gewoon al 1 of 2 keer per jaar nieuwe olie laat steken dan verslijt je vork praktisch niet... en aangezien een zeer goede vork tussen de €500 en de €2000 kan kosten is dat aan te raden.


Rock Shox:
Voor 2012 hebben ze hun line-up wat verandert.
Hun beginner vorken "Dart" en "Tora" vallen weg voor 2012 en er komt een nieuwe vork in de plaats die gewoon XC heet. Dat is op zich goed omdat Dart en Tora bijna hetzelfde waren en je ze op zich eigenlijk kan vergeten. De goede vorken beginnen vanaf een Rock Shox Recon. Liefst de GOLD met TK of RL. De Gold is wat lichter dan de de Silver. :D


De Reba en de SID zijn geweldig goed vorken waar je net als de Recon jaren plezier van hebt. Alleen zijn ze heel wat duurder. De meeste mensen vergeten dat als je een vork koopt zoals een SID World Cup of XX WC dan heb je vaak best je eigen persoonlijke mechanieker die voor jou elke maand je vork onderhoud. :D Dat zijn pure race vorken en dus ook onderhoudsgevoelig. Hier in Noorwegen koopt gewoon iedereen de duurste en dan kijken ze er niet naar om tot het te laat is. Dan maar klagen dat het rommel is... Juist ja...


Fox maakt geen slechte vorken voor zover ik weet... maar ze zijn ook niet goedkoop dus je vindt ze waarschijnlijk ook niet op een beginner MTB.


Marzocchi kwaliteit is zo een beetje op en af, soms heb je eens een goeie en soms kan het weer eens tegenvallen. Alhoewel dat wel zo kan zijn met de meeste merken. Meestal zie je ze niet zo vaak maar ik denk dat ze voor 2012 sterk gaan terug komen.


DT swiss... Duur maar fantastische kwaliteit. Super eenvoudig onderhoud en werkt zeer goed.


Formula, helemaal nieuw voor 2012. Nog niemand heeft ze getest maar als ze zo goed zijn als hun remmen dan kan het wel wat worden.


Cannondale verkoopt alleen de "Lefty", waar ik weinig of geen ervaring mee heb. Kwaliteit is goed maar meer kan ik er niet over zeggen. :D


Magura, komt maar weinig voor op fietsen van grote merken. Goede vorken maar wat ambetant oplossingen af en toe.


Manitou. Ik heb niet veel positief te zeggen over hun vorken, de enige vork die ik me zou kunnen indenken is hun DH vork, de Manitou Dorado. Hun goedkopere vorken gebruiken teveel plastic en zijn niet stijf genoeg. Alle merken waarbij hun vorken aan elkaar zitten met plastic bouten of plastic schroefdraad, daar blijf ik liever van weg. Ok hun vorken zijn vaak de lichtste in hun klasse... maar toch, neen dank u!


SR Suntour en RST... Blijf er van weg! De kwaliteit is gewoon niet eens in de buurt van de andere merken!


Goed dat was zo een beetje de "Basics" zoals ik het zie. Er is nog veel veel meer te leren over verende vorken maar het gaat dan allemaal te ingewikkeld worden.


Moesten er vragen zijn, vuur ze maar af!!!


Greets!




Thursday, 8 September 2011

Muhahahaha!

It's Alive! Alive!!! Hahahahahahaaaa!!!!

Mijn nieuwe pc is klaar en het is een rekenBEEST! Heerlijk om terug te kunnen werken zonder te moeten wachten op een pc die volledig doodvalt bij het zien van een flashwebsite of bij de meest eenvoudige vorm van multitasking. Nu alleen nog leren werken met die vreemde wind"hoos" 7 (zoals ons L. dat altijd zegt.). Ik heb de laatste 2 jaar bijna enkel met Linux of windows XP gewerkt dus ik ben helemaal waardeloos als het op de laatste windows aankomt. Voorlopig moet ik zeggen dat het mij bevalt. Snelle opstart en het ziet er fancy uit. (Alhoewel ik geen fan ben van "fancy gadgets")
Geef mij maar de goede oude windows 98 look. :P

Nog goed nieuws, nu ja voor jullie dan... :D I. en ik komen naar België in oktober voor een blitzbezoek. We komen de 14de oktober toe en we vertrekken de 17de weer naar huis. Wat is de gelegenheid? wel, eerst en vooral de famillie bezoeken en ons ma haar heerlijke keukencreaties opeten, daarna naar BikemotionBenelux in Utrecht voor het 4de jaar op rij. Het belooft weer interesant te worden!

Aangezien men broer B. zich graag een MTB zou willen aanschaffen en er wel meer mensen zijn die misschien graag wat hulp willen bij hun aanschaf, dacht ik in het kort de Basics eens neer te schrijven zodat je niet met een kat in een zak naar huis komt.

DEEL I

Eerst en vooral moet je weten waar je je fiets voor wil gaan gebruiken, er zijn heel veel verschillende mountainbikes ook al zien die er voor de meeste mensen hetzelfde uit.
De hoofdcategoriën gaan als volgt:

CrossCountry (XC)
Trail
All Mountain (AM)
Freeride (FR)
Downhill (DH)

XC


XC is de meest voorkomende vorm van fietsen, de "normale" MTB. 26" of 29" wielen, meestal tussen de 80 en de 120mm demping op de voorvork. Eventueel "full suspension" (Vol geveerd) dus met demping vooraan en achteraan. XC fietsen zijn gemaakt om zo snel mogelijk van A naar B te geraken en zijn verruit de snelste van allemaal in het klimmen. Iets meer aggresieve houding op de fiets met redelijk veel lichaams gewicht op het voorwiel. Hierdoor is klimmen eenvoudig maar in zeer technische en stijle afdalingen is dit niet altijd de beste fiets. Dit zijn ook de meestal de lichtste fietsen.

Trail

 
Trail is een meer all-round en zijn bijna altijd Full Suspension fietsen. Ze hebben tussen de 120mm en de 140mm vering vooraan en achteraan en zijn gemaakt om vlot te klimmen en beter af te dalen dan de normale XC fietsen. Iets meer relax zithouding op de fiets maar nog altijd redelijk "Racy".

AM


All mountain is een fiets die meer gebaseerd is op de big mountain stijl van fietsen. Een fiets die nog altijd redelijk kan klimmen maar veel sneller kan afdalen op zeer technisch terrein. Gemaakt om eerst naar boven te fietsen en om je dan zo snel mogelijk van de bergwand naar beneden te gooien. :D
Tussen de 150mm en de 160mm vering die liefts allemaal gebruikt wordt. Ze zien er vaak op het eerste zicht hetzelfde uit als de Trail fietsen maar ze hebben meer vering, een kortere bovenbuis, kortere stuurpen en een kleinere stuurhoek.

FR


Freeride is gemaakt om nog minimaal te kunnen klimmen maar meer om van de berg af te vliegen. Het is mogelijk om er mee te klimmen maar het kost veel moeite. Deze fietsen worden het meest gebruikt om de lift naar boven te nemen en dan naar beneden te vliegen op technisch terrein en jumps. Meestal tussen de 160mm en de 180mm vering.

DH


Downhill is misschien één van de meest extreme vork van fietsen en is puur gemaakt om de lift naar boven te nemen en dan op het meest onmogelijke og stijle terrein naar beneden te racen. 200mm of meer demping en grote schijfremmen. Onmogelijk om mee te klimmen maar gigantisch en schrikwekkend in de afdaling. :D Check it out...


De meeste mensen zijn waarschijnlijk op zoek naar hun eerste mountainbike dus is het misschien beste te starten in de categorie XC.

De vragen die wij op het werk altijd stellen zijn:
- Waarvoor ga je de fiets gebruiken?
- Ben je van plan vaak te fietsen of competitie te rijden?
- Wat is je budget?
- Hoe vaak koop je een nieuwe fiets?

Op basis daarvan kan je beginnen een fiets te zoeken die je aanstaat. Om het rechtuit te zeggen, als je van plan bent je eerste mtb te kopen, koop hem niet Té goedkoop want je gaat het je beklagen. Als je redelijk vaak wil gaan mountainbiken ga je toch moeten kijken naar een budget van rond de €800-900. (Alleen voor de fiets...) Vergeet ook niet dat je een helm gaat nodig hebben en schoenen, pedalen en eventueel nog andere fietskleding.

Wat heeft een duurdere fiets wat die goedkope niet heeft? Betere onderdelen, servicebare onderdelen, een beter frame, een beter doordachte zitpositie, meer comfort, langere houdbaarheid,...


Laat je ook niet in de luren leggen door de verkoper, als je 1m70 ben heb je geen 21" frame nodig! Nog vaak verkopen fietsenmakers graag hun oude stock, ook al is de fiets totaal niet jouw maar, ze willen er vanaf en als je er niets van af kent... dan heb je prijs! Niet alle fietsenmakers zijn zo, er zijn er ook goede die je wel degelijk willen opmeten. Zeg ook niet te snel ja als je een fiets gaat kopen, koop hem pas als je 100% zeker bent dat dat de fiets voor jou is.

Een goede fietsenmaker zoekt samen met jou naar de juiste fiets en stelt deze dan naar jouw gewicht/grootte in zodat je hem kan testen.

Probeer een paar fietsen in de winkel waar je hem gaat kopen, rij er eens een paar keer mee het blokje rond. Een cirkeltje in de parkeerplaats is niet genoeg, je moet hem testen! Als je fietsenmaker een testrit weigert, dan ga je gewoon naar een andere! Je kan een fiets niet kopen zonder hem te testen.

Onderdelen:

De "groep" bestaat uit een heel deel komponenten die een deel van je fiets uit maken.


Je krankstel, voor en achter derailleurs, shifters, ketting, kassette (achterste tandwielen), remmen, pedalen en wielnaven. Niet alle fietsen komen met alle komponenten van hetzeflde merk want vaak is het een mengeling van merken en verschillende kwaliteiten. Afhankelijk van waar ze wat geld wouden sparen. Meestal zijn je krankstel, derailleurs en shifters, ketting en tandwielen van hetzelfde merk en kwaliteit.

De 2 merken die MTB groepen produceren zijn Shimano en SRAM
Het bedrijf SRAM is een verzamelnaam voor een combinatie van 4 dochterbedrijven AVID (Remmen) TRUVATIV (krankstellen) SRAM(derailleurs) en ROCK SHOX (Vorken).
Die 4 bedrijven zijn samen gaan werken om betere componenten te produceren en het op te nemen tegen Shimano.

Hun meest gebruikte groepen zijn: (Van duurst naar goedkoopst)
Shimano :

XTR (Top Race groep, licht en sterk. gemaakt voor competitie gebruik)
XT (Zelfde functionaliteit als XTR maar iets minder exotische matrialen en betere prijs.)
SLX (Bomb-proof groep die alles aankan van XC tot AM of zelfs FR)
DEORE (Meest waar voor je geld, sterk en slijtvast maar zwaarder dan bovenstaande groepen.)
ALIVIO (Ok groep voor goedkope fietsen maar niet gemaakt om veel mee off.road te rijden.)
ACERA (eeuhm... forget it...)

SRAM:

X.X (Zoals Shimano XTR, licht en high-end, met veel titaan en carbon en een hoog prijskaartje.)
X.0 (zie XT)
X.9 (Goedkopere uitgave van X.0 eigenlijk, minder carbon maar zelfde functies.)
X.7 (Zeer basis groep van SRAM, iets minder van kwaliteit dan Deore.)
X.5 (Tja... goedkoop?)
X.3 (Nooooooo!!!)

Als je een beginners fiets koopt, zoek je dan iets van het niveau Deore of X.7. (Liefst Deore eigenlijk)

Persoonlijk ben ik een fan van Shimano, hun styling is niet altijd even geweldig maar hun componenten werken, en blijven werken. Ik heb al veel te veel goedkope X.7 moeten opengooien om ze te repareren. Om te vergelijken, ik heb vandaag nog 15 jaar oude xt hendels in mijn handen gehad. Gewoon even smeren en ze waren zo goed als nieuw...

Volgende keer hebben we het over VORKEN en REMMEN.

Greets!

Monday, 5 September 2011

Update....

Hello! Hier zijn we nog eens met een nieuwe update, aangezien het nu al wel heel lang geleden is. Hoe komt dat? Aan de ene kant mijn afkeer van mini-laptop toetsenborden en aan de andere kant door te weinig tijd.

Ondertussen is onze Pa hier op bezoek geweest en heeft hij zo wat meer gezien van Oslo dan de meeste mensen hier op 2 jaar tijd kunnen zien. Speedy Gonzales is er niets tegen. :D Ik moest spijtig genoeg die week werken aangezien het mtb seizoen nog steeds vol aan de gang is. Maar we hebben toch elke avond kunnen afspreken en samen kunnen eten. Het was al lang geleden dat ik hem nog gezien had en ik heb er van genoten om met hem wat door de stad te kunnen lopen en te babbelen.
Tegelijkertijd was een vriendin van Ingeborg en haar vriend hier in Oslo om bij ons een paar nachten te overnachten voor ze verder trokken naar Zweden.

Zoals ik al vermelde is het mtb seizoen nog steeds aan de gang en is het nog redelijk hectisch op het werk met momenten. De grootste race van het jaar is al door (Birkenbeiner) en nu komen de slachtoffers daarvan bij ons op reparatie. Men zei dat het nooit 3 jaar op rij slecht weer kon zijn maar het regende pijpenstelen. 1 van de slachtoffers was Martin van op het werk die geweldig hard ten val kwam in de laatste zeer steile helling. Natuurlijk werd dat live op tv uitgezonden en hebben we er de beelden van. :D Hoe grappig vond hij het denk je toen hij op het werk kwam en die beelden in loop gespeeld werden op het grote scherm in de winkel. :P (Oops...) Hij had gezegd dat hij ze allemaal ging inhalen in de laatste helling... en dat deed hij ook maar zijn fiets wou niet meer volgen.

Veel scheve wielen, kapotgereden fietsdelen, remmen die volledig om zeep zijn. Ik had er eentje die volgens de klant "nogal slecht remde", waarbij de remblokken volledig doorgesleten waren en hij met beide zuigers op de schijf aan het remmen was. Blijkbaar had hij dat niet gehoord? Juist ja... nieuwe remmen iemand? Een andere was gecrashed en zijn carbon velg was volledig versplintered, hij had een bocht gemist en een toertje gedaan in het veld dat naast de weg ligt. Op zich geen probleem, moest dat veld geen 1,5meter lager liggen dan de weg. "Hoeveel kost zo'n velg? Die wielen zaten op mijn fiets toen ik die kocht., is dat niet gewoon een nieuwe vlechten?" Euhm... meneer, dat wielsetje kost 26.000kr (+€3000). "Oh! euhm, laat dan maar..."

Enfin, genoeg te doen in de werkplaats en de sfeer is ok, ook al hebben we nog steeds geen nieuwe chef. We moeten nu enkel van alle producten afgeraken voor het einde van het seizoen. Spannend.

Voor de rest zijn we nog steeds op zoek naar een nieuwe plaats om te wonen maar er is voor de moment niet veel te vinden door de schoolstart enzo. Nu ja, gewoon blijven zoeken en misschien vinden we iets wat geen €1500 kost voor 50 vierkante meter... :S
Ik heb veel zin om iets buiten Oslo te wonen maar aangezien we geen auto hebben en I. elke dag in de stad moet zijn op de universiteit is dat wat onpraktisch.

De laatste tijd is het enorm slecht weer, het regent hier gewoon elke dag. Weliswaar met tussenpauzes maar er valt wel elke dag regen. Gisteren en vandaag waren er overstromingen voorspeld en ik moet zeggen dat het gisteren avond met bakken uit de lucht viel. De helft van onze straat was een rivier geworden die de berg afstroomde. geweldig om te zien als je hier woont, niet zo leuk als je wat lager in de stad woont. :D
De koersfiets is nog maar 2 keer van stal gehaald sinds Trondheim-Oslo en het is de laatste maanden de MTB die het meeste actie ziet. Ben ook ondertussen met E. van op het werk gaan downhill mountainbiken. :P Geweldig plezant en vermoeiend moet ik zeggen. Ook totaal gestoord om zo op hoge snelheid van een bergwand te vliegen, maar het geeft een kick al je heelhuids beneden staat.
Je rijd vaak zo stijl naar beneden op plaatsen waar je te voet veel meer moeilijkheden zou hebben.
Zoals dit:

Of dit:


Ik probeer gewoon E. te volgen en niet teveel na te denken. Hij doet dat al van als hij 13 is dus als ik hem volg kom ik wel beneden. :D

Vorige vrijdag ook eindelijk een nieuwe pc besteld omdat ik het mis om geen eigen pc te hebben. Het was een keuze tussen een laptop of een desktop, maar uiteindelijk heb ik voor de desktop gekozen omdat ik dat beter vind. Ik heb bijna nooit een laptop nodig op verplaatsing en met een desktop krijg je veel meer pc voor je geld. Plus dan kan je hem zelf bouwen en dat is altijd leuker. Herinner me nog toen onze Pa mij altijd toonde hoe pc's in elkaar zitten en hoe je die bouwt, toen ik nog een klein manneke was. Kijk er naar uit, hopelijk komt hij morgen en dan kan ik nog eens updaten vanop een deftige pc. :D

Greets!!!