Tuesday 3 September 2013

Lang helg?

Dit weekend was het weer "Birken". De grootste MTB rit van Noorwegen, waar dit jaar +- 25000 mensen aan deelnamen. Onderverdeeld in UltraBirken, fredagsbirken en de gewoon birkenbeiner.
Ultrabirken is het zwaarste met 120km offroad in redelijk technisch terrein. Een soort van extreme marathon rit. Fredagsbirken is voor de mensen die birken willen rijden maar niet geïntereseerd zijn in een snelle tijd zetten. De gewone birken is ge-timed met een parcour (100km) dat grotendeels over grindwegen gaat met redelijk wat hoogtemeters.
De meeste mensen zijn niet altijd even goed voorbereid en hebben misschien een maksimaal een paar weken getraind.

Wij reden niet met de fiets dit weekend maar waren zoals elk jaar van de partij om te helpen verkopen voor de plaatselijke winkels. We stonden samen in een grote tent met Intersport (1 van de lokale sportwinkels), Aclima en Rudy Project. De verkoop ging goed, we hadden wat geluk met het weer. Het is te zeggen, er was geen regen gemeld op woensdag maar donderdag kwamen ineens de onweerwolken binnenrollen. Goed voor de verkoop van regenjasjes en warme fietskleding, niet zo goed voor de mensen die dachten te fietsen. :)

Wij kwamen donderdag middag aan, en tegen een uur of zes was alles klaar om te beginnen verkopen.
Alles klaargezet en geprijsd en de eerste klanten kwamen binnen. Om een uur of 10 waren we klaar voor de dag en moesten we alles weer van de tent naar binnen verhuizen. Onze overnachtingsplaats was de plaatselijke speelgoedwinkel/boekenwinkel/café.
Wanneer er duizenden mensen komen overnachten in een klein dorpje waar de rest van het jaar niets gebeurd dan is er niet altijd even veel keuze aan slaapplaatsen. :)
Maar toen ze me vertelden dat we gingen slapen in een speelgoedwinkel dacht ik dat ze een grapje maakten. Blijkbaar niet... :P
Het klaarzetten van alle producten.

Onze tent stond vlak bij de start.

Ongeveer 70% klaar.

Mijn slaapplaats voor het weekend. Naast de postkaarten en de reisboeken.

De volgende ochtend vroeg uit de veren (5u) om om 6 uur klaar te staan voor de eerste klanten. De vroegste start is om 7u dus diegene die nog iets willen kopen staan al vroeg zenuwachtig te ijsberen.
De hele dag verkopen en rondlopen om iedereen te helpen die je kan. Dan om een uur of elf 's  avonds alles terug inpakken en alles klaarmaken voor de volgende dag. Nog even snel iets drinken en dan het bed in.
Weer een uur of 3 slapen en dan weer klaarstaan voor de volgende groep.

Ik was zacht uitgedrukt doodmoe toen ik zaterdag avond thuiskwam. Denk dat ik er beter aan toe geweest was als ik gefietst had. :)

Ik ben altijd onder de indruk van al die mensen die zo slecht voorbereid zijn op iets waar ze zo lang op voorhand voor moeten inschrijven. Mensen die hun fiets in zo slechte staat is dat ze een nieuwe moeten kopen net voor de start. Mensen die geen fietskleding hebben. Geen idee hebben wat ze onderweg gaan eten of drinken.

Maar het is altijd leuk om producten te verkopen waar je vol vertrouwen in hebt aan mensen die dezelfde interesse hebben als jou.

Maar goed, nog maar 2 weken en dan gaan we weer op fietstrip naar Oppdal. Ik kijk er naar uit!

1 comment:

  1. We hebben goed gelachen dat je moest slapen in een speelgoedwinkel. Je zal wel moe geweest zijn, maar toch geeft het voldoening als je de mensen kan helpen. Maar zelf fietsen is inderdaad fijner.

    groetjes

    ReplyDelete